المپیاد نجوم، شناخت کامل
المپیاد نجوم چیست؟
اگر عاشق کهکشان و ستارهها هستید و فکر میکنید استعداد و توان یادگیری مباحث مربوط به فیزیک و نجوم را دارید، بدون معطلی برای شرکت در المپیاد نجوم آماده شوید. راستش را بخواهید برگزار کنندگان المپیادهای دانش آموزی مختلف هم دقیقا قصدشان جذب دانشآموزان خلاق و بااستعداد در زمینه علوم پایه مثل نجوم، فیزیک است.
تاریخچه المپیاد نجوم
المپیاد نجوم برای اولین بار در سال ۱۹۹۶ بین کشورهای روسیه و سوئد برگزار شد. ایران حدود ۷ سال بعد در سال ۲۰۰۳ یا همان ۱۳۸۲ برای اولین بار، تیمی برای شرکت در المپیاد نجوم فرستاد که توانستند ۳ مدال برنز بهدست بیاورند. سال ۱۳۸۴ کمیته علمی نجوم در ایران توسط باشگاه دانش پژوهان جوان تشکیل شد و این کمیته برگزاری المپیاد نجوم در کشور را بهعهده گرفتند. سال ۲۰۰۷ کمیته جهانی سازوکار المپیاد را تغییر دادند و نام المپیاد جهانی نجوم و اختر فیزیک را روی این رقابتها گذاشتند.
المپیاد نجوم در ایران
پایههای المپیاد نجوم و اختر فیزیک ایران این روزها حسابی جان گرفتهاند. شخصیتهای علمی باتجربه و قدیمی در کنار جوانان فعال و مجهز به علم روز در کنار هم در این حوزه برای آموزش دانشآموزان علاقهمند به المپیاد نجوم و اختر فیزیک تلاش میکنند. المپیاد نجوم از لحاظ تئوری بسیار قوی و پویا است. مباحث مربوط به به این حوزه قالب محدودی ندارد و تا حد زیادی چالش برانگیز است.
شرایط شرکت در المپیاد نجوم
- محصل در پایه دهم یا یازدهم متوسطه باشند.
- نباید وقفه در تحصیل داشته یا ترک تحصیل کرده باشد.
- دانشآموزان واجد شرایط شرکت در المپیاد، میتوانند همزمان در چند رشته ثبت نام کنند.
- دانشآموزانی که سال قبل مدال آوردهاند یا در یک یا چند مرحله شرکت کرده بودند، باید دوباره مراحل ثبت نام را از ابتدا طی کنند.
مراحل المپیاد نجوم و اخترفیزیک
مرحله اول
مرحله اول المپیاد نجوم بین علاقهمندان و دانشآموزان پایه دهم و یازدهم کل کشور در اواخر بهمن ماه برگزار میشود. داوطلبان باید به ۳۵ سوال تستی این آزمون جواب بدهند و حداقل ۱۰ تا ۱۵ درصد کف قبولی را بهدست بیاورند. در این مرحله بین ۶۰۰ تا ۸۰۰ دانشآموز پذیرفته میشوند و به مرحله دوم المپیاد نجوم راه پیدا میکنند. هر سال وزن سوالات آزمون مرحله اول متفاوت است و برای اینکه عدالت آموزشی بیشتری برقرار باشد دقیقا مشخص نمیکنند که از مبحث چند سوال مطرح میشود.
مرحله دوم
دانشآموزانی که در مرحله اول پذیرفته شدهاند باید به برنامهریزی برای المپیاد نجوم مرحله دوم بپردازند. المپیاد مرحله دوم اوایل اردیبهشت با ۶ تا ۱۰ سوال تشریحی برگزار میشود. در این مرحله ۴۰ نفر از کسانی که حداقل ۲۸ تا ۴۰ درصد نمرهکل آزمون را گرفتهاند، پذیرفته میشوند.
مرحله سوم
برنامه ریزی برای المپیاد نجوم مرحله سوم انجام میشود و ۴۰ نفر برگزیده مرحلهی قبلی در آزمون تئوری و عملی شرکت میکنند تا رنگ مدالهایشان مشخص شود. ۱۰ نفر اول مدال طلا و بقیه مدال نقره و برنز میگیرند. نمرههای خیلی پایین هیچ مدالی نمیگیرند و فقط دیپلم افتخار شرکت در المپیاد نجوم دریافت میکنند. ده نفر برنده مدال طلا، به جای نشستن سر کلاسهای سال دوازدهم، مدت ۶ ماه در کلاسهای آمادگی دانش پژوهان شرکت میکنند. بعد از پایان کلاسهای آمادگی آزمون تئوری و عملی برگزار میشود، ۵ نفر اول، تیم الف را تشکیل میدهند و به المپیاد جهانی فیزیک و اختر شناسی اعزام میشوند. ۵ نفر بعدی هم به عنوان تیم مهمان در المپیاد جهانی شرکت خواهند کرد.
منابع المپیاد نجوم
واقعیت این است که المپیاد رشته نجوم تخصصی و دشوار است و برای کسب مدال در این المپیاد اطلاعات تخصصی، تمرین و تلاش زیادی نیاز است. کتابها و منابع زیادی برای آمادگی المپیاد نجوم وجود دارند ولی شما قرار نیست همه منابع را تهیه کنید و بخوانید؛ چون هم وقتگیر هستند و هم برای تهیه تمام منابع باید هزینه خیلی زیادی بپردازید.
المپیاد جهانی نجوم و اخترفیزیک
- آزمون نظری که ۱۴ تا ۱۶ سوال کوتاه و ۲ تا ۳ سوال طولانی دارد و نصف نمره آزمون نهایی را شامل میشود.
- آزمون تحلیل داده که محاسباتی است و شرکت کنندگان به سوالات مبحث مکانیک سماوی بهعنوان مبحث اصلی باید جواب بدهند. این آزمون محاسباتی است و یکچهارم نمره آزمون نهایی را تشکیل میدهد.
- آزمون رصد که کاملا عملی است و یکچهارم نمره نهایی را تعیین میکند.
مزایای دریافت مدال در المپیاد نجوم
- برندگان مدال طلای المپیاد نجوم از کنکور معاف هستند و میتوانند در رشته مورد علاقهشان در هر دانشگاهی که بخواهند درس بخوانند.
- برندگان مدال نقره و برنز در رشتههای مرتبط ۱۵درصد سهمیه خواهند داشت.
- برنامهریزی برای المپیاد نجوم و تلاش برای دریافت مدال بهخودی خود باعث پیشرفتهای بعدی در دانشگاه و مسیر تحصیلیتان میشود.
- دانشآموزانی که در المپیاد مدال میآورند عضو بنیاد ملی نخبگان خواهند شد و از تسهیلات ویژهاش استفاده خواهند کرد. دریافت وام، حقوق ماهیانه، شرکت در کنفرانسها و همایشها، حمایت مالی و اعتباری بنیاد از تسهیلات خاصی است که نصیب مدال آوران میشود.
- اگر برنده مدال المپیاد نجوم و اخترفیزیک شوید موقعیتهای شغلی بهتری خواهید داشت و راحتتر از بقیه در شرکتها و نهادهای مورد نظرتان استخدام میشوید.
- پسرها میتوانند از مزایای خدمت سربازی استفاده کنند و دوران خدمتشان را بهعنوان یک نخبه بگذرانند. نخبهها به صورت پروژهای ۳ تا ۷ ماه خدمت میکنند.
سخن پایانی
اگر عاشق آسمان و ستارهها هستید این عشق و علاقه را جدی بگیرید. شما میتوانید بهطور تخصصی یادگیری نجوم را دنبال کنید و حتی برای شرکت در المپیاد نجوم و اخترفیزیک آماده شوید. در این مقاله به معرفی منابع المپیاد نجوم پرداختیم و سعی کردیم تمام جنبهها و ویژگیهای این المپیاد را بررسی کنیم. اگر به این زمینه علاقه دارید بهتر است مطالعه نجوم را جدی بگیرید و تمام تلاشتان را برای رسیدن به هدف بزرگی که دارید بهکار ببندید.
از طریق باشگاه دانشپژوهان جوان میتوانید ثبت نام کنید، البته خود مدارس هم به صورت گروهی دانش آموزان را ثبت نام می کنند.
شرایط لازم به شرح زیر است :
- دانش آموزان بایستی مشغول به تحصیل در پایههای دهم یازدهم باشند.
- در دورهی متوسطه وقفهای میان تحصیل آنها رخ نداده باشد یا ترکتحصیل نکرده باشند.
- شرکت در المپیادها برای همهی دانشآموزان پایهی یازدهم امکان پذیر است.
دیدگاهتان را بنویسید